Biblia vorbește despre Ioan Botezătorul, considerat înaintemergatorul lui Isus, care propovăduia venirea acestuia, îndemnând pe iudei la pocăințăConsiderându-l proroc, locuitorii din Ierusalim și din întreaga Iudee se strângeau în jurul lui pentru a-i asculta cuvintele și mai ales pentru a fi botezați de el în râul Iordan.

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale anului pentru creștini. În tradiția populară românească, Boboteaza este și o sărbătoare dedicată purificării naturii, și mai ales a apelor, de forțele râului. În această zi, se prevestește cum va fi vremea în noul an, sau cum va fi recolta. Se crede ca în aceste zile animalele vorbesc, capătând puteri neobișnuite . Peste obiceiurile creștine ortodoxe de sfințire a apelor sau de scufundare a crucii s-au suprapus și multe practici păgane, cum ar fi afumarea grajdurilor și a vitelor pentru alungarea duhurilor rele din acestea, aprinderea focurilor pe camp sau colindele însoțite de tot felul de strigături și zgomote. Toate acestea au în general un rol de curațire și de îndepartare a răului. Tradiția ortodoxă cere ca acum să se mănânce piftie și grâu fiert și să se bea vin roșu.

La biserica din Colonița de Bobotează, s-a sfințit aghiazma, sau s-a făcut aghiazmă mare cum se spune în popor. Vînătorii au tras din arme, pentru a alunga duhurile rele și deasupra bisericii au zburat cîțiva porumbei albi, ca vestirori și mesagerii a Botezării Lui Isus Hristos.
Urmăriți reportaj FOTO de la acest eveniment pe pagina parohiei Colonița – www.biserica.colonita.eu. Fotograf Mircea Brenici.