Vasile Moraru vinde statului energie electrică cu 1,73 lei kilowattul
Biogazul în sine nu reprezintă o noutate, cunoscut în vechime sub denumirea de „gaz de baltă”, identificat științific de către fizicianul Allessandro Volta, rezultat ca produs secundar în sistemul de denocivizare a nămolurilor orășenești. Pus la punct de către Karl Imhoff la înc. sec. XX, biogazul a constituit un obiect de preocupare pentru savanții chinezi încă din anii 1920.
„Nu există domeniu de activitate care să nu aibă nevoie de energie”, spune Vasile Moraru din localitatea Colonița, municipiul Chișinău. Urmând exemplul unor țări din Occident și informându-se din Internet, având-o alături în calitate de traducător pe fiica sa mai mică, bărbatul a dus la bun sfârșit construcția unei instalații de producere a biogazului pe baza unor deșeuri organice. Este mândru de realizarea sa, mai ales acum, când a început să vândă statului energie electrică cu 1,73 lei kilowattul.
După ce ne-a întâmpinat la intrarea în satul Colonița – o suburbie a Chișinăului, localitate în care locuiește din 1977, Vasile Moraru, un pic supărat de întârzierea noastră care l-a făcut să-și piardă timpul prețios, ne-a condus spre locul unde și-a pus sufletul și toată străduința mai bine de un deceniu, ca să construiască prima instalație de producere a biogazului din Republica Moldova.
Personalitatea, caracterul și profesia sa de inginer electrician i-au fost de ajutor. De la el aflăm că ideea i-a venit prin anii 1999-2000, atunci când a aflat de lansarea de către olandezi a unui proiect-pilot în RM, specializat în producerea biogazului pe baza deșeurilor animaliere.
„Susținerea” statului
„Olandezii au venit cu asistența tehnică și cu propunerea tehnologiei. Partea noastră a fost construcția. Inițial, Statul mi-a spus că mă va susține și eu voi avea grijă numai de adus baliga”, povestește râzând Vasile Moraru. Până la urmă, toate ministerele i-au spus că nu-l pot ajuta cu nimic. A început să caute singur căi pentru a realiza proiectul la care se gândea zi și noapte.
„Mereu am fost interesat, dar și copiii m-au încurajat. Nu pot sta fără a face ceva. Așa-mi este firea, dar viața dictează alte legi. Desigur, cu atâtea obstacole la un moment dat am vrut să renunț”, își amintește Moraru.
Vizita făcută în Olanda, însoțit de fiica sa, și încurajarea cetățenilor din Olanda l-au determinat să pună afacerea pe roate. „Afacerea are viitor ca orice instalație de producere a energiei”, mi-au spus în mod repetat specialiștii din țara lalelelor.
A luat credite pentru a construi instalația. „Când mă gândesc prin ce-am trecut!…”, exclamă fermierul, în timp ce își ține mâna streașină și se uită la construcția montată de culoare albastră, care pe moment produce energie electrică și termică. „Tehnologia este a olandezilor, iar producătorii utilajului sunt din diferite state – Germania, Italia, Belgia. Sunt bucuros că ne mișcăm, chiar dacă înaintăm încet. De două luni, vând la stat energie electrică cu 1,73 lei pentru un kw”, ne informează omul de afaceri.
Proiect potrivit pentru un stat agrar
Moraru este de părerea că „pentru o întreprindere agricolă, fermă, gospodărie țărănească, proiectul este unul de aur, pentru că noi suntem o țară agrară. Unde sunt terenuri agricole, acolo trebuie să existe și o fermă, iar instalația este la mijloc”.
În prezent, problema cea mai arzătoare este materia primă, care poate fi deșeuri organice, dejecții, gunoi de grajd, fecale, ape reziduale din industria alimentară și din zootehnie, cu ajutorul cărora instalația de producere a biogazului ar putea funcționa în regim non-stop, producând energie, acoperind astfel investițiile făcute și achitând creditele băncii.
Pentru funcționarea ei optimă, zilnic, sunt necesare circa 40 de tone de materie primă, constituită dintr-un amestec de 12 % substanțe uscate și 88 % apă. Arătându-ne părțile din care este alcătuit sistemul de producere a biogazului, Vasile Moraru spune că acesta se obține în cadrul unei biotehnologii, prin fermentarea diferitelor materii prime cu conținut de substanțe organice.
De la el mai aflăm că o instalație de acest tip, considerată mică, produce 85 de kw pe oră, dar ar putea produce pe zi 2000 de kw. Așa cum funcționează în prezent instalația de producere a biogazului, Vasile Moraru vinde pe lună statului aproximativ 7 mii de kw de energie electrică, dar, dacă ar funcționa la întreaga capacitate, instalația ar putea ajunge și la producerea a 35-50 de mii de kw în decursul unei luni. Stăruie asupra faptului că dispozitivul va ajunge la un randament optim când va funcționa 24 de ore.
Lansând în 2004 producția biogazului, Vasile Moraru a deschis zece locuri de muncă.
Sfatul lui Vasile Moraru
„Am făcut investiții mari, cu credite și cu bani proprii, și dețin toate actele care confirmă cheltuielile. Acum, aștept ca reprezentanții ANRE să vină și să analizeze, să calculeze totul pentru a stabili un alt preț pentru energia electrică regenerabilă”, ni s-a confesat el.
Pe teritoriul instalației de producere a biogazului de la Colonița vin oameni interesați de afacerea sa și Vasile Moraru le dă sfaturi și consultații, „pentru că asemenea afaceri au viitor”, subliniază cu mândrie vădită colonițeanul.
Ar vrea să aibă în gestiunea sa și pământurile pe care le-a deținut până la producerea biogazului și crede că va obține acordul ministrului agriculturii, Vasile Bumacov, căruia i-a spus că „o asemenea instalație va funcționa mai eficient și va fi un exemplu pentru agricultorii din republică”, ne convinge bărbatul.
Spune că, să nu fi avut de la început susținerea statului prin care acesta se obliga legal ca întreprinderile sale să cumpere energia regenerabilă produsă în republică, apoi cea importată, nu ducea la bun sfârșit ideea.
Vasile Moraru consideră că cei care au surse financiare și doresc să investească în Republica Moldova nu vor da greș dacă vor investi în stațiile de producere a biogazului, pe care le consideră afaceri „de aur” pentru o republică agrară cum este Moldova.
Vasile Moraru este originar din satul Brânzenii Noi, raionul Telenești. Și-a făcut studiile la Facultatea de Electrofizică de la UTM, specialitatea automatică și telemecanică, pe care a absolvit-o în 1975. E stabilit la Colonița din 1977, unde a lucrat în calitate de inginer-electrician. După destrămarea colhozurilor, a arendat terenuri agricole pe care le-a lucrat până în anul 2005, când le-a cedat în favoarea instalației de producere a biogazului.
Victoria POPA
Preluat de pe Jurnal.md
[youtube]yKl3mcDxce4[/youtube]