Chiar și în condițiile de secetă acută din acest an, roadă bogată a crescut Ion Cheptene. Pe plantația de sfeclă furajeră, roada este mult mai mare ca roada de pe un teren obișnuit, spune fermierul din Colonița. Plantele de sfeclă ajung să cântărească peste 10 kg și să măsoare în lungime aproape un metru. Și porumbul a crescut și el foarte bogat, aproape fiecare plantă având câte doi știuleți de mărimi peste medie. Harbujii au rodit și ei din plin, ajungând până la 11 kg. Toate semințele utilizate au fost din rezerve proprii, iar pe durata creșterii plantelor nu au fost utilizate nici un fel de îngrășăminte minerale și nu a fost folosită nici un fel de irigare suplimentară, relatează dl. Ion.

La începutul anului curent, ca proiect experimental, pe suprafața dată de teren agricol (30 ari) au fost împrăștiate 30 tone de îngrășăminte organice, oferite de stația de biogaz din Colonița. Gunoiul de grajd, sau balega, așa cum este cunoscută popular, servește drept materie primă pentru producerea biogazului, după care poate fi folosită în calitate de îngrășăminte organică.

Jurnal de Chișinău: “Baliga, aurul moldovenilor! 13 ianuarie 2012

Recomandarea specialiștilor privind aplicarea îngrășămintelor organice este de a le utiliza de 2-3 ori pe sezon (primăvara, în sezonul de vegetație și toamna), în cantități de 40-60 de tone per hectar.

Foto: Mircea Brenici

no images were found