Locuitorii satului Colonița s-au alăturat Campaniei de curățenie în toată țara „Hai Moldova” și au reușit, într-o singură zi, să curețe satul de câteva tone bune de gunoi. Mai mult de 300 de saci cu gunoi au fost adunați de pe străzile și spațiile de agrement din Colonița, iar obiectele mai voluminoase au fost încărcate direct în tractoare – care au fost 3 la număr și au făcut de câteva ori „naveta” pe traseul Colonița – Gunoiștea de la Boiereasca.

„Hai Colonița” a avut loc miercuri, 20 aprilie, evenimentul fiind amânat de sâmbătă din cauza timpului nefavorabil. Ziua de „muncă” a început, oficial, la 10.00 dimineața, cu timp frumos, costume speciale, mulți saci, greble, dar… puțini „voluntari” de a participa la acțiune.

Cei care au venit însă cu intenția bună de a face Colonița mai curată s-au apucat de lucru, fără a aștepta mari onoruri. În jurul orei 12 s-au alăturat elevii liceului, care au fost repartizați în dependență de clase pe diferite sectoare notate pe „harta gunoiului”. Parcul satului, stadionul și marginea pădurii, traseul Colonița-Tohatin, livada, râpa, valea dinspre rally, strada centrală și alte locații au fost „invadate” de mici voluntari de la liceul satului, care cu spor și dispoziție pozitivă au curățat sectorul lor, cu multă responsabilitate.

Elevi din clasele a V-XII, dar și cei din clasele primare, au dat cu toții o mână de ajutor pentru a face satul mai curat înainte de Sfintele Sărbători de Paști. Mai puțini au fost dintre cei maturi care să fie la fel de activi. Ori ei nu locuiesc în acest sat? Motivând că „e miercuri și e zi de lucru, studii”, mulți tineri și maturi au preferat să stea pe internet sau să-și facă treburile de prin casă, decât să iasă jumătate de oră la făcut curățenie.

„Sunteți de la organizație? – mă întreabă un locuitor al satului, văzându-mă în costumul alb special. – Nu, îi răspund, sunt din sat. Trebuie să vină cineva de la „organizație” ca să ne facă curat?”.

S-a adunat mult gunoi și de tot soiul. Pungi, sticle, plastic de tot felul, borcane metalice, scutece și prezervative, papuci și haine „uitate” de cineva, scaune de la mașini, căldări și materiale de construcție, aruncate pe râpă, piese electronice, aragazuri vechi etc. etc. Gunoiul reciclabil (în special sticle din plastic) a fost pus separat pentru a fi ulterior prelucrat și reutilizat.

Unii au încheiat lucrul pe sector la ora 14-15, alții au lucrat până la ora 19.00.

Elevii au fost cei mai receptivi și mai conștiincioși „lucrători”. Lor le datorăm, în mare parte, că în localitate este astăzi mai curat. Au fost bravo și unii tineri, care au ajutat benevol, chiar dacă nu toți erau de baștină din Colonița. Un rol important la avut și coordonatorul local al proiectului „Hai Moldova” – Vica Mazîlo.

Primăria satului Colonița a oferit 1500 lei pentru procurarea sacilor, care au fost suficienți și de o calitate bună. Lidia Ghimpu, consilier local a venit cu ajutor atât la lucru, cât și din punct de vedere financiar, oferind 360 lei pentru combustibil. Vasile Braghiș, juristul satului a donat 10 litri de motorină. De un mare ajutor au fost cele 3 tractoare cu care a fost transportat gunoiul la Boiereasca – gunoiștea autorizată a satului Colonița.

BRAVO tuturor celor care s-au implicat și au dat o mână de ajutor – fie că i-am menționat aici, fie nu! Ați făcut un lucru bun și trebuie să fiți mândri că în această zi ați spus toți un mare „Hai Colonița!”.

[youtube]MH4fKSnuZgA[/youtube]

P. S.: Cu o săptămână-două înainte de această campanie, în timp ce așteptam microbuzul la stație, o doamnă se plângea de murdăria din localitate și spunea, referitor la această campanie: „eiii… într-o singură zi nu poți rezolva mare treaba… dacă oamenii ăștia așa sunt de fire și lasă murdărie în jurul lor, ce poți face într-o singură zi?”. Știți ce făcea doamna în timp ce spunea acestea vorbe? Mânca semințe de floarea soarelui, scuipând pe jos, chiar în stație.

Aceste acțiuni de salubrizare, ale elevilor, sătenilor și a celor care au venit cu această inițiativă au scopul de a ne face să conștientizăm că de noi depinde dacă trăim într-un „grajd” sau într-o „grădină” frumoasă.
Nu am curățat tot satul,dar am arătat că putem s-o facem și la sigur am învățat elevii o lecție bună de viață.

Mai jos puteți vedea pozele celor mai harnici locuitori ai satului, cărora le pasă!!!