Dincolo de interpretări și dezbateri politice, a fost război… Nu-i putem nega existența și nu ne putem șterge trecutul cu nici un burete. Nu ne putem uita buneii care au luptat, fie pe un front, fie pe altul, fie cu vrerea lor, fie fără de ea…

La 9 mai în Colonița s-a organizat o ceremonie de comemorare a celor căzuți pe câmpul de luptă și de cinstire a puținilor care au mai rămas în viață. În parcul din dealul satului s-a ținut un minut de reculegere pentru cei plecați la cele veșnice, s-au spus versuri, s-au cântat cântece despre război și s-au depus flori la monumentul eroilor căzuți în război.

La eveniment au fost prezenți veterani ai războiului din Afganistan și Transnistria, precum și femei văduve a participanților la războaie.

Veterani ai războiului mondial s-au împuținat cu anii, iar în viață a rămas o singură femeie, Zinaida Cojuhari, care este și ea bătrână și bolnavă și n-a putut fi prezentă la eveniment. Câțiva locuitori ai satului Colonița, însă, i-au pregătit un coș cu produse alimentare, pe care i l-au dus la domiciliu.

Participanții la războaie și văduvele de război din Colonița au primit câte 200 lei din partea Consiliului local, flori de la consilierul Mihai Ababii și au fost invitați la o masă de pomenire la unul din localurile din Colonița.

Pentru eveniment s-au cheltuit 8000 de lei din Fondul de rezervă al satului Colonița, 2000 dintre care pentru masa de pomenire și 6000 pentru cei 30 de veterani și văduve.

[youtube]d18ekfoxlq0[/youtube]