O regulă nescrisă a acestui site este publicarea materialelor ce țin nemijlocit de activitatea satului Colonița, însă consider că reportajul ce urmează, merită să fie publicată aici.

În acest început de an am avut ocazia să vizitez orașul Cernăuți, un oraș vechi românesc care se află acum pe teritoriul Ucrainei. La 20 de km de Cernăuți , în satul Bănceni pe o colină se înalță un complex bisericesc de toată mîndria, a cărei Mănăstire cu hramul „Înălțarea Domnului” poartă titlul de cea mai scumpă biserică din Europa.

Istoria acestui lăcaș sfînt începe cu mai mulți ani în urmă… Se zvonește prin satele Cernăuțiului că, cu vreo 16-17 ani în urmă, actualul părinte Mihail Jar ar fi avut o boală gravă la inimă, operația era foarte riscantă dar s-a rugat la Dumnezeu și i-a promis că dacă î-L va salva, va ridica o biserică.
După operație Mihail Jar, s-a vindecat și din 1994 împreună cu 4 preoți au început înălțarea unei biserici.

De atunci au trecut mai bine de 17 ani și acum Mănăstirea Ortodoxă „Înălțarea Domnului” include cinci biserici și mai multe chilii monahale, care păstrează dragostea și credința în Dumnezeu.

De ce este această mănăstire atît de deosebită? Pentru că, pe lîngă lăcașul sfînt unde se roagă măicuțele, călugării și toți creștinii ce ajung aici cresc mai mult de 150 de copii, ai căror tată, și oficial și de suflet, este părintele Mihail Jar, numit și inima de foc a Mănăstirii.

Duhovnicul i-a adăpostit pe toți, în casa construită la mai puțin de 300 de metri de biserică. Acolo trăiesc copii orfani, copii ce suferă de boli incurabile lăsați de părinți. Micuții sunt îngrijiți de măicuțe, care au grijă sa le gătească, să-i învețe să le ofere căldura pe care nu au primit-o de la mama. Alături de acest complex este o fermă de vite și cai. Se găsesc aici sere, stupi de albini, vie și grădini care le muncesc călugării cot la cot cu băieții și fetele mai mari ca să-și asigure pîinea pe masă.

Casa unde locuiau copii a devenit neîncăpatoare, pentru că an de an aici sunt aduși copii părăsiți. Duhovnicul Mihail Jar a făcut o chemare Domnului ca să-i ajute. Pe parcursul ultimilor doi ani oamenii de rînd locuitori de prin regiune, afaceriști, înalți demnitari ucraineni au contribuit cu bani, materiale de construcție, alimente și au ajutat la construirea unei noi case pentru cei peste 150 de copii și pentru ridicarea actualei Mănăstiri.

Acum urcînd dealul unde este situat lăcașul, ai în față o șosea nouă cu o lungime de aproximativ 2 km, iluminată, de departe se aud glasurile copiilor ce aleargă în curtea noii case de vis. Se vad cupolele aurite ale bisericii, pe măsură ce te apropii pereții de un azuriu al cerului îți minunează ochii, ograda imensă pavată împrejmuită de un gard modern înconjoară locașul sfînt. Urcînd scările de granit ale bisericii, deschizînd ușile imense de lemn natural intri într-un rai pe pămînt, în interiorul bisericii spațioașe și luminate de un candelabru enorm, 6 fețe bisericești oficiază slujba în limba română.

Fiori îți trec tot corpul, nu-ți poți imagina că un astfel de lux poate fi regăsit într-o biserică.
Pereții , cupola sunt pictate manual cu icoane de dimensiuni impunătoare. Altarul aurit este străjuit pe timpul sărbătorilor de iarnă de doi brazi înalți împodobiți cu orhideii vii.

Și orfelinatul este unul de vis acum, pe lîngă dragostea pe care o primesc de la Dumnezeu de la măicuțe și de la părintele Mihail, căruia îi spun “tată” acum această casă le oferă și confortul meritat de acești micuți cu care soarta a fost crudă.

Toată dăruirea celor 100 de călugări și 100 de măicuțe și rugăciunile părintelui Mihail Jar au dus la învierea unei fetițe în 2008. Fetița de 1 an și 8 luni a fost găsită după 20 de minute de căutări în fîntîna din curtea bisericii, a fost dusă la spital dar acolo doar i-a fost constatată moartea. Dar Părintele Arhimandrit Mihail Jar, care se afla la Kiev, a transmis prin telefon ca să fie pus copilul sub aparatele de respirație artificială, căci copilul nu este mort. Însă medicul nu a vrut să facă lucrul acesta, deoarece copilul nu mai avea puls. La 6 ore de la petrecerea accidentului Părintele a sosit la centrul medical împreună cu o Cruce, în care sunt încorporate părticele din Sfânta Cruce și moaște. Când a atins pieptul copilului cu acea Cruce, inima copilului a început să bată, dar nu se observa nici o activitate cerebrală.

Copilul a fost dus la spitalul din Cernăuți, unde Părintele Jar a venit cu o părticică din moaștele Maicii Serafima. Când Părintele a atins fruntea copilului cu acele moaște copilul a strănutat și a deschis ochii.
Astfel prin credință, rugăciune și bunătate se întîmplă minuni. În preajma sărbătorilor, cînd suntem cu cei dragi, cu familia, trebuie să-i mulțumim Domnului pentru ce ne-a dat.

Am rămas profund impresionată de atmosfera și energia Dumnezeiască ce se simte în acel complex, vă recomand să faceți o vizită cît de curînd.

 

[youtube]RDW9-UQBjPQ[/youtube]

Urmăriți un alt material video realizat în 2010 despre Manastirea din Bănceni.

Mănăstirea Bănceni 2010