Promovează toleranța etnică și valorile culturale prin intermediul desenelor animate. Este vorba despre o echipă de creație care a lansat în luna noiembrie mai multe filmulețe de animație, în scopul susținerii păcii și a dialogului intercultural. Din echipă face parte și Elena Ababii, locuitoare a satului Colonița.

Desenele animate au fost create în cadrul proiectului „Respectă și vei fi respectat”, susținut de Asociația ARTIStudio Moldova. Deși durează doar câteva minute, la filmulețe s-a lucrat timp de luni de zile (întregul proiect a durat din februarie 2009 până în noiembrie 2010), acestea fiind create pe bază a sute de desene în creion.

Elena spune că a aflat despre acest proiect de pe internet. Chiar dacă are unele tangențe cu arta, fiind licențiată în design interior și masterandă la specialitatea „Artă decorativă”, ea spune că nu avea idee despre cum se creează o animație, iar acest proiect a fost o provocare pentru ea.

„Acum pot spune că oricine poate face animație, nu trebuie să ai abilități deosebite pentru a face asta” afirmă Elena Ababii, una din creatoarele desenelor animate. Totuși, ceea ce a dovedit echipa de creație este că pentru a crea desene animate este nevoie și de multă imaginație și viziune artistică.

Proiectul „Respectă și vei fi respectat” a fost organizat cu sprijinul Asociației ARTIStudio, coordonator fiind Larisa Glinca, în cooperare cu OSI Programul-Rețea de artă și cultură, Organizația Internaționala pentru Migrație și Ministerul Afacerilor Externe al Italiei.

Vizionați mai jos un interviu cu Elena Ababii și Stela Raileanu, din 11 decembrie 2010, de la postul „Jurnal TV”, precum și desenele animate realizate în cadrul proiectului.

[youtube]aXgQ0wyjj1U[/youtube]