Domeniul afacerilor nu face discriminări. Fie că ești tânăr, fie că ești matur, oricine poate să încerce o idee de afacere, având ca suport un pic de curaj, entuziasm și dorință de a reuși. Vica Mazilo este o tânără care a reușit să își inițieze o mică afacere cu lumânări. Experiența acumulată în urma studiilor de la Cluj a ajutat-o să își contureze această pasiune în ceva ce aduce de profit. Fiind o fire activă, dornică de a se implica în diverse activități, Vica a reușit multe performanțe pentru un tânăr de vârsta ei. Vă las să le aflați din interviul de mai jos.
Vica, de unde vine pasiunea de a te implica în diverse activități?
Cred că pasiunea aceasta vine din copilărie, părinții de mică m-au încurajat și m-au îndemnat să fac multe lucruri, să încerc! M-au lăudat când făceam ceva bine și îmi explicau unde am călcat strâmb. Acest moment mi-a dat CURAJUL de care mulți copii au nevoie.
Ce experiențe ai avut în urma acestora?
Am cam făcut de toate (cu excepția medicinei, de care îmi este frică). Am făcut voluntariat mai întâi în satul meu natal. În cadrul campaniei “Hai Moldova” am curățat satul împreună cu elevii liceului din sat, dar și cu maturi. Am fondat, împreună cu câțiva colegi deosebiți, un portal web al localității, unde timp de 4 ani am ținut lumea la curent cu toate știrile sătucului nostru. Am dansat, am pictat, am făcut sport, am lucrat lifeguard, am făcut contabilitate, cam de toate. Prietenii mei spuneau că sunt nebună uneori, că îmi iroseam timpul pe asemenea activități. Eu le-aș numi “investiții”, mi-am investit timpul în a învăța și m-am format mult în urma acestor activități, atât profesional, cât și personal. După experiențele din țară am ajuns la Cluj, unde am promis că mă dedic studiilor, dar nu am rezistat mult și împreună cu doi prieteni de la facultate am lansat un program educațional (nu am neglijat facultatea) din care iarăși am învățat multe.
Tu ai istorii de succes în domeniul antreprenoriatului social. Povestește-ne mai multe despre ele.
Eu încă nu le-aș numi istorii de succes, ci experiențe reușite și frumoase. Hmmm, despre care să-ți povestesc? Am câștigat pentru ONG-ul nostru un grant pentru un proiect, finanțat de ambasada SUA în Moldova, în care am lucrat cu oamenii și am făcut traininguri pe diverse teme despre democrație, drepturi, cultură civică, implicare socială. A fost un proiect greu și plăcut în același timp. O altă poveste dragă mie, a fost Programul de Mentorat realizat la Cluj, care a avut mare succes printre studenți. Am realizat 2 ediții, prima dată ne-am propus să facem mentoring cu 20 de studenți și profesori, să stabilim parteneriate frumoase. Cea de a doua ediție s-a desfășurat cu 82 de studenți și 74 de profesori, a fost peste așteptările noastre.
De unde ai avut ideea de a iniția o afacere cu lumânări?
A venit într-o dimineață (cred că era ora 4)! Eu decoram o tăvăluță pentru cafea, iar prietenul meu a spus: “Creativitatea ta trebuie materializată”.
Am căutat acasă lumânări sculptate și nu am găsit sau ce am găsit nu ne-a plăcut. Am discutat cu mai mulți prieteni și i-am întrebat dacă au găsit ușor lumânări de cununie frumoase. Când am auzit că nu prea, atunci am zis – asta e! Și ne-am apucat. Cred că prima idee de afaceri în care eu am crezut de la început și continui să cred și acum!
Prin ce sunt acestea originale?
Lumânările noastre sunt lucrate manual, nu lasă grăsime, au arome plăcute și eu aș spune că pot fi reprezentate drept obiecte de artă. Oferim un pic mai mult decât nilte simple lumânări, ne place să ne vedem clienții mulțumiți!
Optăm pentru calitate, lucrăm cu furnizori străini, importăm materia primă din Austria, Germania și Elveția, dar ne place să susținem și afacerile din Moldova așă că, procurăm multe accesorii din țară.
Ce le lipsește tinerilor din țara noastră pentru a-și realiza visele sau să-și inițieze o afacere?
Eu nu zic că le lipsește ceva, doar încă nu au găsit calea potrivită sau ideea în care cred. Important este să ai vise și să ai părinți, care văd în tine o personalitate, să te suștină și să te încurajeze, iar dacă ei nu o pot face, să aibă încăpățânarea de a merge înainte în pofida greutăților. Se poate și ACASĂ.
Sursa articol: Iuliana Mămăligă pentru AllFun