In timp ce pentru multi 1 aprilie este Ziua Pacalelilor, pentru ornitologi, prima zi a lui aprilie inseamna Ziua Pasarilor. Sarbatorita mai ales in perioada interbelica, Ziua Pasarilor a fost “reinaugurata” din 1993.

Aceasta sarbatoare isi are originea in perioada dintre cele doua razboaie mondiale, fiind sarbatorita mai ales in scoli, dar a fost treptat abandonata in anii 1945-1950.

Cu acesta ocazie am pregatit pentru cei curiosi un interviu cu nimeni altul decit cel care mai intii a invatat speciile porumbeiilor, apoi a invatat alfabetul.
Vadim Oleacu a mostenit acesta pasiune fata de porumbei de la tatal sau, care inca inainte de a merge la scoala l-a invatat cum se ingrijesc porumbeii. La 15 ani, a facut prima casuta pentru pasari, de atunci cresterea porumbeiilor a devenit o pasiune pentru el. Cunoaste despre porumbei nu doar din povestiri, ci si din studiile pe care le face, are acasa carti rare dedicate acestor pasari, care nu se gasesc la noi in librarii. Citeste mai mult de prin internet, pentru ca astazi pretul unei carti e de aproximativ 250 lei, iar editiile online de 500-800 lei.

O astfel de ocupatie necesita investitii si sustinere din partea celor apropiati.El a avut sustinerea parintilor,chiar daca uneori cheltuielile erau prea mari pentru acest hobby.

Pretul unui porumbel incepe de la 100 de lei, iar cei de rasa, decorativi pot costa si zeci de euro, iar suplimentar este nevoie de spatiu cald, hrana si alte cheltuieli .
Acum din cei 48 de porumbei are 26, dar asta nu-l dezamageste deoarece o pereche de porumbei simpli poate aduce intr-o vara 20 de puisori,pe cind cei decorativi 4-5 perechi. A facut linga casa o mini-ferma de pasari cu gaini decorative, fazani, prepelite,si bineinteles porumbei.
La moment porumbeii sunt pentru el o pasiune, dar pe viitor ar vrea sa transforme acesta placere in afacere.

In aceasta primavara isi doreste sa participe la o competitie organizata la columbodromul de la Orhei, in care cistiga acel porumbel care ajunge primul de la o distanta de 410 km ( Ucraina) iar stapinul cistigatorului va fi remunerat pentru locul I cu 1000 Euro, locul II 800 euro, locul III 400 euro.
Astazi in Colonita sunt aproximativ 10 columbofili ( crescatori de porumbei) dintre care 4 sunt crescatori de porumbei decorativi de rasa, ceilalti sunt amatori care cultiva porumbeii pentru ai servi la Craciun pe masa de sarbatoare.

Insa asta nu e unicul hobby a lui Vadim, se delecteaza cu muzica de diferite genuri,picteaza,sculpteaza in lemn, ii place sportul, in deosebi snowboarding-ul si luptele libere.
Noi ii uram mult noroc pe viitor si il asteptam cu locul I.

no images were found