În ediția tipărită din 1 februarie 2018 a Ziarului de Gardă (Nr. 649) a fost publicat materialul: Primara de la Colonița: Licitații dubioase și casă de milioane în construcție. În data de 7 februarie 2018, materialul respectiv a fost plasat și pe pagina web a ziarului respectiv. În aceiași zi, materialul respectiv a fost preluat de alte cîteva redacții:

ProTV.md: Primarul de la Colonita: Licitatii dubioase si casa de milioane in constructie – ZdG.md

Tv8.md: Cu un salariu de 6.000 de lei pe lună, primara de la Colonița își ridică o casă de milioane

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Materialul integral din ZdG.md:

Primara de la Colonița: Licitații dubioase și casă de milioane în construcție

Primar cu venituri „modeste”, dar cu casă în construcție de zeci de mii de euro. Astfel de proprietăți are în posesia sa Angela Zaporojan, care din anul 2011 și până în prezent ocupă funcția de primar în satul Colonița din componența municipiului Chișinău. Funcționara primește un salariu de circa 6000 de lei pe lună, dar construiește o casă care, în această localitate, valorează între 65 și 80 mii de euro.

În ianuarie 2017, Angela Zaporojan devine proprietara unui teren cu o suprafață de 0,07 ha, iar în luna martie aceasta începe construcția unei case cu două nivele, în prezent aflată la etapa de finalizare. Pe șantierul casei a fost văzut fondatorul unei firme care a câștigat licitația de reparație a grădiniței din sat.

Firmele unei singure persoane și contractele de milioane cu primăria

La mijloc de 2015 erau începute lucrările de reparație capitală a grădiniței de pe str. B. P. Hașdeu din satul Colonița. Conform datelor oferite de Agenția Achizițiilor Publice, în iulie 2015, Hiperteh SRL a câștigat un contract cu primăria în valoare de 3 milioane de lei. La scurt timp, în octombrie, altă firmă, Delta Construct SRL, câștiga alt contract în valoare de 1,1 milioane de lei. Aparent nimic ieșit din comun, doar că, la o lună distanță, Hiperteh SRL mai obține un contract de 347 mii de lei, aceasta fiind și singura firmă participantă la concurs. În 2016, aceeași firmă semnează alte două contracte, în valoare de peste 2,6 milioane de lei. În iulie, o altă firmă, Delta Construct, obține 1,6 milioane de lei în urma unui tender. Ultimul concurs a fost organizat în luna mai 2017, când deja Forcon Plus SRL semnează cel mai costisitor contract, în valoare de 5,3 milioane de lei. Astfel, pentru reparația grădiniței, primăria din Colonița a alocat 13,9 milioane de lei. În valută străină aceasta ar fi circa 670 mii de euro.

De fapt, ZdG a constatat că toate aceste tendere au fost câștigate de către o singură persoană. Hiperteh SRL și Delta Construct SRL au același fondator – Gherghișan Constantin. Firma Forcon Plus SRL are și ea un fondator cu același nume – Gherghișan Mihail, tatăl lui Gherghișan Constantin. De asemenea, cele trei firme își au adresa juridică în sectorul Râșcani al capitalei. Forcon Plus este înregistrată pe str. Grigore Vieru nr. 14, iar Hiperteh – pe str. Pușkin nr. 44. Acestea se află la o distanță de doar un cartier. Firma Delta Construct este înregistrată într-un bloc locativ de pe str. Matei Basarab, 10/2.

Firma care a reparat grădinița din sat ar fi participat la construcția casei primarului

Noua casă a primarului se află pe str. Valea Lacului din localitate. Conform contractului de vânzare-cumpărare, Angela Zaporojan a devenit proprietară a lotului de pământ la 12 ianuarie 2017. Terenul a fost procurat de la Oleacu Claudia, secretara consiliului sătesc, și de la Oleacu Mihail. Construcția casei a început în primăvara anului 2017, iar în prezent au fost ridicați pereții, s-a pus acoperișul, au fost instalate ușile și ferestrele, a fost construit un garaj, iar în jurul casei a fost ridicat un gard.

Constantin Gherghișan, persoana care se află în spatele celor trei firme, s-ar fi ocupat de construcția casei cu două nivele a primarului Angela Zaporojan. Bărbatul a fost văzut la șantierul casei, aflându-se la volanul unui automobil de model Lexus RX 350. Am încercat să contactăm reprezentanții firmei Hiperteh SRL. La telefon ne-a răspuns contabila organizației, care ne-a comunicat că Gherghișan nu se află în Moldova. Fiind întrebată dacă firma Hiperteh SRL s-a ocupat de construcția casei primarului de Colonița, aceasta a răspuns că nu cunoaște nimic la acest subiect. De asemenea, telefonul personal al lui Gherghișan este deconectat. Însă am reușit să-l contactăm pe tatăl acestuia, Mihail Gherghișan, de la care am aflat că Constantin nu vrea să vorbească cu noi. La subiectul construcției casei, bărbatul a declarat că „Constantin nu are nici o atribuție și asta e clar ca bună ziua. Voi degeaba ne „trivojîți” (deranjați). Noi și așa nu avem lucrători. Noi suntem cinstiți în privința la asta”.

–Tenderele de reparație a grădiniței au fost câștigate de către firme care aparțin familie dvs.

–Nu îmi aparțin mie. Una este a lui (Constantin), una a unui prieten.

–Aceasta nu este un conflict de interese?

–Nu mai este. El are dreptul să participe. Concursul îl organizează beneficiarul. Au câștigat cele care au dat mai puțin. Totul este legitim.

Contactată de ZdG, Angela Zaporojan s-a arătat deranjată de faptul că manifestăm interes față de bunurile sale. Fiind întrebată dacă îl cunoaște pe Gherghișan Constantin și dacă acesta are vreo legătură cu construcția casei de pe str. Valea Lacului, primărița a răspuns: „Sigur că îl cunosc. Este normal să vină, pentru că este un specialist și un băiat foarte competent. Nu a fost numai el, a fost mai multă lume – specialiști în domeniu cărora să le cer ajutor. Este o încălcare sau o crimă? El nu are nicio tangență cu casa mea”, a declarat aceasta. „Veniți să vedeți ce calitate la grădiniță, ce lucrări. Eu nu am mai lucrat cu nimeni așa de profesional. De exemplu, dacă în proiect era într-un fel, Constantin se uita și spunea că aici trebuie de făcut altceva, care este mai ieftin și mai bun”. De fapt, se pare că lucrările de reparație nu au fost executate atât de calitativ precum ne relatează Angela Zaporojan. Ziarul de Gardă a constatat că o parte din acoperiș deja este luată de vânt, probabil din motivul că nu a fost fixată bine. De asemenea, o parte din căptușeala de lemn a acoperișului se desprinde.

Veniturile și proprietățile primarului din Colonița

Conform declarației de avere și interese personale, în anul 2016 Angela Zaporojan a obținut un venit anual de 7750 de lei din activitatea sa la Liceul „Gheorghe Ghimpu” din localitate, iar din funcția de primar a obținut un venit de 79 201 lei. Totodată, funcționara nu a indicat nicio sursă de venit a soțului sau fiicei. Cu un salariu de aproximativ 6000 de lei lunar, primărița cumpără un teren și construiește o casă cu două nivele. Pentru comparație, un imobil similar din satul Colonița costă între 65 și 80 mii de euro. La acest capitol, Angela Zaporojan a declarat: „casa a fost construită din banii primiți de la fostul soț, aflat la lucru în Federația Rusă. Casa a fost construită pe banii câștigați cinstit de către mine și familia mea. Asta am să vă zic”. Totodată, primărița ne-a mai comunicat că terenul a fost procurat în rate, deoarece ea nu a avut posibilitatea de a achita integral costul acestuia.

Dumitru Ghimpu, consilier la primăria din Colonița din partea Partidului Liberal, a declarat că „este dubios că un singur membru al familiei, care este divorțată, iar restul membrilor nu lucrează s-au făcut cu două case. În declarația pe venit aceasta obține 79 de mii de lei, când numai lotul a fost procurat cu 20 de mii de euro, iar casa a fost ridicată în timp de o vară”. Vera Caraman, consilieră din partea PL în Primăria Colonița, ne-a comunicat că „apar foarte multe dubii de unde dumneaei își construiește casă pe un salariu mizer, pe când este și divorțată și are un copil la întreținere”.

Casa în construcție de mii de euro a Angelei Zaporojan din s. Colonița

În declarația de avere, Angela Zaporojan mai declară un teren intravilan, dobândit în anul 1990, cu o suprafață de 0,13 ha. Pe acest teren este construită o casă cu două nivele, ornamentată cu piatră albă, ce iese în evidență în raport cu casele din jur. Primara din Colonița mai declară și un automobil de model Volkswagen Bora, cumpărat de aceasta în anul 2010 și estimat la 7000 de euro. La începutul anului 2017, Ecaterina Ababii, fiica primarului Angela Zaporojan, a primit în dar de la tatăl ei, Sergiu Zaporojan, o casă de 77,9 m2. Aceste bunuri au fost cumpărate de la Ion Stanciu și Tatiana Stanciu, iar ulterior au fost transmise în proprietatea Ecaterinei Ababii printr-un act de donație. Însă recent, casa de model duplex a fost vândută și transmisă în proprietatea Allei Antoniuc.

Consiliera V. Caraman este de părere că „astfel primarul va încerca să motiveze proveniența banilor pentru construcția casei de pe str. Valea Lacului. Este suspect faptul că în anul 2017 soțul procură casa de 42 mii de euro pentru fiica sa și, automat, în luna februarie procură teren pentru construcție, iar în martie încep a doua casă. Aici trebuie să ai o bază materială destul de solidă”, a completat aceasta.

Download (PDF, 1016KB)