Prin demararea unor proiecte în anul acesta,  Administrației Publice Locale din Colonița  i-a reușit parcă să readucă speranța colonițenilor pentru o mai bună administrare a treburilor comunității.

[VIDEO] Adunarea satului privind propunerea de proiect pentru FISM, 10 februarie 2012

Unul dintre cele mai răsunătoare din ultimului timp a fost proiectul de construcție a apeductului pentru sectorul cu 306 case.

[FISM] A fost aprobat proiectul de construcție a apeductului în sectorul nou al satului, 19 martie 2012

Și acum sa încercam sa analizam rezultatele acestui proiect:

  1. Termenul anunțat de dare în exploatare pentru 10 iulie 2012 a fost depășit (mai mult de atât – inexistenta actelor de predare primire, fapt confirmat de primăria Colonița). Oamenii în continuare rămân fără apă, fiind nevoiți sa aducă pe ger și ghețuș apa personal….
  2. Rămâne neclară situația contribuțiilor colonițenilor (2000 de lei pentru fiecare lot din sectorul dat). Inițial am dorit să public aceste liste pentru a susține proiectul dat prin mărirea transparentei și respectiv a încrederii consătenilor în acesta. Dar, după ce de repetate ori și fără succes, am încercat să fac rost de liste de la primăria Colonița, Fondul de investiții Sociale din Moldova (vezi imaginile de mai jos) și de la Oleg Țureac – șeful agenției de implementare a proiectului. Într-un sfârșit mi-au fost oferite. Și putem observa că au fost colectați  100(loturi de case)*2mii lei = 200 mii lei. Contribuția necesară de  15%  din 946 mii = 141,9 mii  lei.  Cred că diferența de 58 mii lei macină din încrederea de care a beneficiat primăria Colonița ca reprezentant a voinței locuitorilor, confirmată și de rezultatele referendumului local.
  3. În luna septembrie curent, în ședința Consiliului Sătesc Colonița, primarul satului declara că a fost creată o Asociație a Locatarilor din sectorul de 306 case, care să gestioneze apeductul. Unde este asociația respectivă? Unde sunt cei peste 50 mii lei colectați de la locatari? În răspunsul oferit de primăria Colonița, am fost informați că toate actele și informația poate fi găsită la Oleg Țureac.
  4. Între timp au apărut și întrebări referitoare la calitatea lucrărilor făcute. Chiar la prima testare sistemul de țevi n-a rezistat. Cine și-a pus semnătura de primire a lucrărilor? Cine sunt persoanele care se fac responsabile de avaria din 12 decembrie 2012? De ce se insistă pe conectarea la apeduct acuma, pe -15 grade de frig? Oare nu pentru a arunca vina de pe executorii lucrărilor și de pe cei care au semnat actele de certificare a lucrărilor pe locatarii care chipurile nu au izolat țevile și nu au astupat gropile?

Rămâne deschisă în continuare întrebarea adresata Administrației Publice Locale: Vrem să fim o comunitate de succes, deschisa discuțiilor, cu o Administrație Publică Locală transparentă în decizii și eficientă sau este continuată promovarea vechilor obiceiuri obscure de conducere care ne lipsesc de șansa unei dezvoltări organice?

   schema 1