Covoare țesute, fețe de masă croșetate, ulcele de lut, fuioare și alte ustensile pentru țesut, țoluri lucrate de mână, haine naționale… dacă până acum unele dintre aceste obiecte arhaice le pututeai vedea doar, arar, în casa bunicii, acum le poți găsi pe toate la Muzeul satului.
Acesta a fost inaugurat la inițiativa profesoarei de istorie, Olga Țoiu și amenajat împreună cu ajutorul Elenei Sârghi, la fel, profesoară de istorie în școala din Colonița.
Muzeul însumează diferite obiecte, toate adunate de la săteni, pentru a reconstrui istoria satului Colonița.
Pe lângă cele expuse mai sus, aici este aranjată o adevărată „Casa Mare”, cu laiță și perne, toate brodate de iscusite femei din Colonița, cu țoluri-păretare, cu un opaiț vechi pe masă și chiar un fier de călcat utilizat în trecut cu cărbuni încinși, în loc de electricitate.
Tot aici găsești o serie de fotografii vechi ce imortalizează momente din viața satului și un stand cu cărți care fie vorbesc despre istoria localității noastre, fie sunt scrise de personalități marcante de la noi.
„Am reușit să obțin, deși cu greu, și o copie a unui document, în care este o mențiune despre Colonița, de acum câteva sute de ani… Este foarte prețioasă pentru noi” spune Dna. Olga Țoiu.
„Suntem abia la început, nu avem un muzeu foarte bogat, dar, sper, cu ajutorul oamenilor că acesta se va îmbogăți cu trecerea timpului cu noi urme ale istoriei” mai spune Dna. Țoiu. Aceasta a ținut să facă un apel către toți colonițenii, rugând pe toți cei care dețin obiecte, care ar putea aduce la îmbogățirea muzeului, să contribuie la acesta.
Începând cu noul an școlar, muzeul poate fi vizitat de către oricine. Acesta se află în incinta școlii, blocul C, vizavi de sala de muzică.
Mai jos vedeți un colaj cu fotografii de la fața locului, cu fundal muzical – Imnul Coloniței în interpretarea Dariei Radu.
[youtube]zppFlQ9AGzg[/youtube]