Anul trecut în satul nostru s-au efectuat o serie de lucrări de infrastructură. Mulți dintre noi au apreciat pozitiv acest lucru. E normal să avem serviciul de Apă și Canalizare, suntem totuși în sec. XXI.
Dar, din câte se pare, aceasta a dus la apariția altei probleme. Capacitatea sistemului vechi de canalizare, prin care ar trebui să treacă apele reziduale, inclusiv și din rețelele noi conectate, pare a fi depășită. Practic toată partea nordică a satului, dacă e sa ne orientăm după str. Ștefan cel Mare și Sfânt, deversează apele reziduale de mai mult timp în albia micului râuleț din centrul satului.
Apele menajere reziduale conțin o cantitate apreciabilă de contaminanți de genul detergenților fosfați, grăsimi, uleiuri, agenți biologici. Și această poluare gravă traversează nestingherită cealaltă jumătate a satului și se varsă mai departe în r. Bîc, infectând mediul cu toxine și mirosuri.
Și dacă Primăria vine la cetățeni cu un apel (!) obligatoriu : “Conform Dispoziției nr. 7-d din 5 aprilie 2013 se anunță zilele de 12-13 aprilie 2013 – Zile ecologice în s. Colonița cu participarea obligatorie a tuturor cetățenilor, instituțiilor publice și agenților economici din sat la acțiunile de salubrizare”, ar fi necesar ca și ea să ia măsuri urgente pentru ameliorarea situației date. În caz contrar colonițenii se vor intoxica în continuare cu contaminanții produși chiar de ei prin apa din fântâni, produse etc., nemaivorbind de riscurile epidemiologice.