Începând cu slujba creștinească de dimineață și încheind cu focurile de artificii din noapte, satul Colonița a sărbătorit și în acest an Hramul satului.

În Colonița hramul se serbează, an de an, pe 21 septembrie, de sărbătoarea creștin-ortodoxă “Nașterea Maicii Domnului” sau “Sfânta Maria cea Mică”, cum e cunoscută în popor. În această zi la biserica din localitate s-a ținut o slujbă specială, oficiată de 3 preoți, la care au asistat localnici, dar și oaspeții ai satului Colonița.

no images were found

Deși programul anunța începerea manifestărilor din centrul satului la ora 18.00, acestea au fost amânate cu câteva ore, din cauza ploii. La eveniment a fost invitat interpretul Boris Covali, care a cântat doar câteva melodii, iar până noaptea târziu dansurile s-au încins pe muzica formației „Credo” de la Holercani.

La eveniment a fost prezentă și o delegație din 7 persoane din comuna Tuzla, județul Constanța, România, localitate cu care s-a înfrățit Colonița în această vară. Primarul comunei Tuzla, Constantin Micu a fost scurt și a urat: „Multă sănătate, fericire și la mulți ani, din partea cetățenilor comunei Tuzla!”

Primarul satului Colonița, Angela Zaporojan, a felicitat, la rândul ei, consătenii cu ocazia acestui eveniment și i-a îndemnat să pună umăr de la umăr, ca satul Colonița să se dezvolte, să devină mai performant și mai bun, spunând că are nevoie de susținerea sătenilor.

Prezent la eveniment, edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, a vorbit despre realizările din ultimul an. „Am cam depășit cu doamna primar limitele în ceea ce privește alocațiile pentru comuna Colonița, dar eu sper să ne înțeleagă colegi din suburbii și cei de la primărie. Încercăm să facem chiar și mai mult decât este posibil, cu sursele destul de limitate pe care le avem” a spus primarul Chișinăului. Acesta a afirmat că în acest an s-au alocat în jur de 5 mln. de lei de la Primăria Municipiului Chișinău pentru Colonița – de 2 ori mai mult decât anul trecut.

Imediat după discursul celor trei primari, cerul a fost iluminat de focuri de artificii și lampioane zburătoare. Seara a continuat cu muzică și hore până târziu.

no images were found

Organizatorii sărbătorii din acest an au fost tinerii din generația 1992. Aceștia au adunat în acest scop cca. 6600 lei. Pentru eveniment sau mai cheltuit alte 11 mii lei, pentru focurile de artificii, lampioane și prezența interpretului Boris Covali,cheltuieli care au fost acoperite cu susținerea agenților economici din localitate.

În acest an satul Colonița a împlinit 408 ani de la prima atestare istorică.

[youtube]vqUDbCR30aw[/youtube]

[youtube]vD6Y_rFwteU[/youtube]