La alegerile locale din acest an sunt candidați la funcția de primar care se remarcă printr-un ”traseism politic” colorat. Unii pretendenți la fotoliul de primar și-au schimbat de câteva ori partidele, dar într-un mod radical și ideologiile, migrând de la partide pro-europene la socialiștii care sunt pro-ruși. Un candidat de la Drochia a ajuns însă din rândul socialiștilor, cu ideologii pro-ruse, în cel al unioniștilor care pledează pentru unirea Republicii  Moldova cu România.

De-a lungul a 12 ani, Angela Zaporojan, primărița satului Colonița, a reprezentat patru partide. În anul 2007, a fost aleasă în Consiliul local pe lista Partidului European (PE). În anul 2011 a părăsit PE și a candidat pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), fiind aleasă primar în turul doi.

În vara anului 2015 a fost realeasă în funcția de primar al satului Colonița, tot reprezentând echipa liberal-democraților, doar că în timpul acestui mandat a aderat la Partidul Democrat (PDM). La democrați nu a stat mult, schimbând din nou partidul. În actuala campanie electorală candidează pentru un alt mandat de primar, de data aceasta pe lista Partidului Socialiștilor (PSRM).

Angela Zaporojan a declarat pentru Moldova Curată că în cariera sa politică a făcut parte doar din două partide, PLDM și PDM: ”Eu sunt independentă. În Republica Moldova, o echipă nu poate merge independent la alegeri. Eu și echipa mea mergem la aceste alegeri sub steluță, dar nici eu, nici echipa mea nu facem parte din PSRM”. Ea a precizat că de când este în funcție a fost de mai multe ori ținta ”atacurilor mediatice și politice”.

Din Uniunea Europeană la cea Euroasiatică

Aspirațiile partidelor cu care s-a asociat Angela Zaporojan sunt diametral opuse: de la idealuri pro-europene la cele pro-ruse. Partidul European ”vede viitorul Republicii Moldova alături de țările dezvoltate europene și pledează pentru integrarea statului nostru în Uniunea Europeană și pentru aderarea la NATO”. Dezideratul PSRM, dimpotrivă, vrea denunțarea Acordului de Asociere și critică vehement suportul NATO acordat Republicii Moldova. ”PSRM va întreprinde pași energici în vederea denunțării Acordului de Asociere cu UE și a desfășurării unui referendum în problema  vectorului de integrare a țării. PSRM pledează pentru neutralitatea Moldovei și consideră că acest principiul nu poate fi revăzut…Militarii moldoveni nu trebuie să participe sub nici o formă la aplicații sau operațiuni desfășurate sub egida NATO”, prevede Programul PSRM.

Sursa: MoldovaCurata.md