S-a decis, pădurea „Leu” nu va fi dată în arendă. La Consiliul local Colonița din 11 aprilie 2012 majoritatea consilierilor au votat împotriva scoaterii la licitație a pădurii. Asta deși Comisia Urbanism și-a dat acceptul, anterior, pentru a da în arendă o parte din teritoriul pădurii.

Inginerul cadastral Zinaida Ghimp, care a raportat acest subiect a afirmat: „Comisia a propus ca să nu fie scoasă la licitație partea din jos a pădurii, acolo unde vin oamenii să se odihnească, ci doar partea de sus a pădurii „Leu”, care știți cât este de furată și tăiată. Comisia urbanism a dat avizul pozitiv pentru 4 %, prețul inițial dat spre licitație fiind de 9819 lei 30 bani”.

Majoritatea pădurilor din satul Colonița sunt gestionate de către MoldSilva, terenurile pe care este amplasată pădurea „Leu” fac parte, însă, din fondul de rezervă a Primăriei, iar autoritățile locale le poate gestiona de sine stătător. „Nimeni nu vă obligă să le dați în arendă, pur și simplu s-a propus ca ele să aibă un stăpân, altfel, la anul, nu știu dacă va mai rămâne ceva din ea. Iarna asta, a fost punctul culminant și s-a tăiat foarte mult din pădure” susține inginerul cadastral.

În proiectul de decizie se stipula că costul anual de arenda al terenului respectiv, cu suprafața de 6,176 ha, ar fi fost de 9819 lei și se propunea darea în arendă a pădurii pe un termen de 30 de ani.

Mai mulți consilieri s-au declarat împotriva acestei tranzacții, spunând că oamenii din sat și așa nu au zone de odihnă în localitate.

Consilierul Vladimir Tabacari a spus: „Pădurea lui Leu nu este atât de mare, putem spune că e ca un parc. De ce n-ar fi mai bine să facem ordine, să sădim niște copaci și să nu dăm terenul în arendă nici pe 30 de ani, nici pe 30 de zile. În Valea Raiului s-a luat pădurea în arendă, noi acum avem acces acolo? Nu. Haideți mai bine să ne gândim cum să amenajăm lotul acesta”.

Mai mulți consilieri au susținut ideea. Primarul, Angela Zaporojan a afirmat că se poate de organizat o zi anumită pentru curățenie și apoi să fie plantați noi arbori. „Putem veni cu copii de la școală, cu tot satul să facem ordine, apoi să plantăm copaci. Dacă vom face un demers din partea administrației publice locale la Ministerul Mediului, sunt sigură că vom realiza acest lucru și vom avea o zonă foarte bună de odihnă. La moment, în sat, noi nu avem unde să ne ducem” a mai afirmat aceasta.

În final s-a decis fixarea zilei de 28 aprilie pentru organizarea curățeniei la pădurea „Leu”. Primăria va asigura remorca pentru transportarea gunoiului și sacii. Consilierii urmează să anunțe și să mobilizeze populația satului ca în următoarea sâmbătă după Paștele Blajinilor să vină cu instrumentele necesare și să se facă curățenie în zona respectivă.

Totodată, consilierul Vladimir Tabacari a anunțat că miercuri, 25 aprilie, va organiza curățenie la cimitirul Greaca, împreună cu mai multe persoane care îngrijesc de mormintele de acolo. Primarul a promis că va asigura sătenii cu un tractorul pentru transportarea gunoiului in această zonă.

Vezi amplasarea terenului pe hartă și video de mai jos la subiectul respectiv.

[youtube]dpkqwbZWq1o[/youtube]